Oeps!

U heeft een erg oude browser die niet meer wordt ondersteund door Microsoft.

De hoogste tijd om te upgraden!

VLEHAN Jaarverslag 2016

VLEHAN Jaarverslag 2016

Met een economische groei van 2,2% loopt Nederland weer voorop in Europa.

De huizenmarkt trekt enorm aan, weliswaar niet in heel Nederland, maar wel in grote delen. Dankzij de grote stijging van de verhuisbewegingen worden er meer keukens verkocht. Toch blijven de verkopen relatief achter t.o.v. voor de crisis. De reden daarvoor is volgens mij dat de regels bij de hypotheekverstrekking zijn gewijzigd. Waar je vóór de crisis nog een hypotheek van 120% van de waarde kon krijgen is dit nu nog maar 101%. Kopers moeten nu een aanzienlijk bedrag aan ‘eigen’ geld meenemen. Dit maakt het vooral voor starters moeilijk.

In het groot witgoed doen de afwasautomaten (+ 9,3%) en drogers (+6,3%) het zeer goed. Een duidelijk teken dat het beter gaat, want consumenten geven weer geld uit aan apparaten waarvan je de aanschaf kan uitstellen als het economisch slechter gaat. Met de hand afwassen en de was in huis ophangen is niet ideaal, maar als het moet dan moet het maar. Koelen is ook een groep waarin het beter gaat met een stijging van ruim 7%. Met name de verkoop van inbouwkoelkasten stijgt enorm met 11,8%.

In het segment kleine huishoudelijke apparaten vallen de verkoopcijfers van strijkijzers op. Hoewel er een daling optreedt van 2,4% zijn de verkopen t.o.v. 2008 met ruim 17% gestegen. Of dit te maken heeft met de eerder genoemde toename van de eenpersoonshuishoudens heb ik niet kunnen vinden. Er zijn 2,2% meer stofzuigers verkocht. Door de introductie van een energielabel op stofzuigers is de gemiddelde prijs van stofzuigers sneller gestegen dan de aantallen.

Jeroen de Roos

Directeur VLEHAN 

Download het jaarverslag

Download de trendcijfers 2011 - 2016